Wat is D&D?


Dungeons and Dragons, oftewel D&D, is een fantasy rollenspel wat je aan tafel kunt spelen. Dat kan met minimaal 2 tot soms 8 man aan tafel. Met een set dobbelstenen en een karakter wat je speelt ga je de wereld om je heen te ontdekken. Je hebt altijd een DM (oftewel Dungeon Master) nodig die de wereld verhalend verteld en omschrijft voor de spelers om in te ontdekken, vechten en ervaren. Die DM beschrijft misschien een kleine, donkere kroeg met een paar schimmige figuren. Daarvan kijkt 1 op naar jou met paarse ogen en wenkt dat je bij hem moet komen. Wat ga je doen?

Dit kan het begin van een verhaal zijn en wat er tijdens dat verhaal gaat gebeuren ligt grotendeels bij jou als speler. Elke optie die je kunt bedenken kun je uitproberen in de wereld van de DM. D&D geeft de ruimte om je verhaal op elke tijd en in elke wereld te laten plaatsvinden. Zo kun je bijvoorbeeld ook in een futuristische setting spelen of binnen een horror thema met weerwolven en vampiers. Bijna alles is mogelijk en dat maakt het juist zo leuk!

Begrippenlijst

Polydice Een set van 7 dobbelstenen die je nodig hebt om het spel te spelen.
D20     De belangrijkste dobbelsteen in het spel en deze zul je het vaakst rollen om te kijken of iets lukt of juist helemaal niet lukt. De ‘D’ staat voor ‘dice’. Een d8 is dus een dobbelsteen met 8 vakjes.
GM Een Game Master en wordt soms ook wel DM (Dungeon Master genoemd). Deze persoon leidt het verhaal en beschrijft de wereld.
Character sheet Een papier waar een beschrijving van je karakter op staat. Hierop staan alle spullen die je bij je draagt maar ook hoe sterk of hoe charismatische je bent.
Race Binnen D&D zijn er meerdere rassen waar je uit kunt kiezen. Van de bekende elf of dwerg tot een satyr, vedalken en aasimar. Er zijn tientallen opties.
Class   

Als je een karakter maakt dan kies je ook een ‘class’. Dat kan een ranger zijn die altijd zijn boog bij de hand heeft of een druïde die zijn hart bij de natuur heeft. 

 Initiative

Initiative/initiatief nemen is wanneer een gevecht start, en iedereen moet rollen om te zien wanneer ze aan de beurt zijn binnen een ronde. De ‘initiative order’ is dus de volgorde van wie aan de beurt is. 

 Skill check

Skill checks zijn rollen gemaakt om te bepalen of een personage slaagt in een uitdagende taak. Zo kan er voor een Perception check gevraagd worden om te kijken hoe goed iemand kan kijken, luisteren, of ruiken, of een Stealth check om te kijken hoe stil het karakter is. De skills/vaardigheden zijn terug te vinden in je character sheet. 

Saving throw

Saving throws zijn rollen gemaakt om te bepalen of een personage slaagt in een laatste poging om te voorkomen dat er iets ergs gebeurt. Een fireball ontwijken, niet verdrinken, of weerstand bieden tegen vergif zijn hier goede voorbeelden van. Je saving throws kan je ook weer terug vinden in je character sheet.

 Armor Class

Je Armor Class (of AC) geeft aan hoe moeilijk je karakter is om te raken. Een hoger getal betekent dat je minder kans hebt om geraakt te worden. Dit kan bijvoorbeeld komen door de snelle reflexen van een personage, het pantser dat ze dragen of een combinatie van beide.

 Spells

Dit zijn je spreuken. Niet alle karakters en classes hebben spreuken. Er is een verschil tussen ‘divine magic’ (magie van een goddelijke afkomst) en ‘arcane magic’ (vanuit de mens zelf of vanuit boeken). Zo heeft een Cleric andere spells dan een Wizard. 

Hoe wij D&D inzetten

Het spel D&D wordt al sinds de jaren 80 gespeelt als spel maar Mythemakers zet het juist in als middel. Het is namelijk onderzocht dat roleplaying games veel invloed hebben op je sociale ontwikkeling. En daarnaast is het ook nog leuk en gezellig! Het spelen van D&D en andere roleplaying games zorgt voor dat je:

 – Jezelf leert uitdrukken
 – Zelfvertrouwen opbouwt
 – Leert samenwerken met andere deelnemers
 – Assertiever wordt
 – Creatief leert denken
 – Begrip ontwikkeld voor een ander
 – Probleemoplossend denkt

Dit is ons betreft de kracht van D&D en waarom we dit inzetten als middel. Wil jij ook meespelen of andere spelers ontmoeten? Sluit je bij ons aan!